Tahinli Pekmezli Kek Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Tahinli Pekmezli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Tahinli Pekmezli Kek, kek şeker, un, yağ ve yumurta gibi ana malzemelerden oluşan ve hamur karışımından elde edilen bir tatlı yiyecek türüdür. İçerisine her tür yan malzemeler konularak değişik tatlarda kekler yapılabilir. Tahinli pekmezli kek de bunlardan bir tanesidir. Tahin ve pekmez birbirine oldukça yakışan bir ikilidir. Bu ikiliden oluşan karışım son derece enerji vericidir. Özellikle sabah kahvaltılarında çok tüketilir. Kek içine kullanıldığı zamanda kekin tadını oldukça güzelleştirir. Pekmezin sağlığa faydaları saymakla bitmez. Doktorlar tarafından özellikle bebeklerin ve çocukların sağlığı ve gelişimleri için pekmezin yedirilmesi tavsiye edilmektedir. Pekmez çeşitleri arasında en fazla tercih edilen üzüm pekmezidir. Üzüm pekmezi mide ve bağırsakları kuvvetlendirici özelliğiyle meşhurdur. Vücuttaki kan miktarını arttırır ve kan dolaşımını hızlandırır. Damar sertliğine iyi gelir. Bütün çeşitlerinde olduğu gibi kan yapıcı özelliği de mevcuttur. Pekmezli kek de bir o kadar lezzetli ve sağlıklıdır. Ancak diyet yapanların ya da formunu koruyanların tüketirken dikkat etmesi gerekir. Yapımı oldukça kolaydır. Kısa sürede hazırlanarak sunumu yapılır.

Tahinli Pekmezli Kek İçin Gerekli Malzemeleri
  • 2 adet yumurta
  • 2 çay bardağı tahin
  • 2 çay bardağı üzüm pekmezi
  • 1 çay bardağı şeker
  • 2 çay bardağı süt
  • 2 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
İçi için
  • 1 çay bardağı ceviz içi
  • 9-10 adet hurma
  • 9-10 adet kuru incir
Üzeri için
  • Susam
Tahinli Pekmezli Kek Nasıl Yapılır?

Tahinli pekmezli kek tarifinde kullanılacak malzemelerin kek yapımından önce oda sıcaklığında bekletilmesi gerekir. Öncelikli olarak içi için kullanılacak malzemelerin hazırlığı yapılır. Kuru incir kullanılacağı için incirlerin yumuşatılması gerekir. Bunun için ılık su dolu bir kabın içerisinde yaklaşık olarak 10-15 dakika kadar bekletilir. Cevizler robottan geçirilir. Hurmaların çekirdekleri ayıklanır. Yumuşayan incirler ve hurmalar küçük küpler halinde doğranır. Hazırlanan iç malzemeler bir kenara alınır. Kek hamuru için derin bir karıştırma kasesi kullanılmalıdır. Karıştırma kasesinin içerisine ilk önce yumurtalar kırılarak mikser ile çırpılmaya başlanır. Daha sonra içerisine şeker ve pekmez ilavesi yapılır. Şekerler eriyene kadar çırpma işlemi sürdürülür. Daha sonra içerisine süt ve sıvı yağ ilave edilir. Daha sonra kabın içerisine vanilya, kabartma tozu, tahin ve un ilave edilir. Tüm malzemelerin birbirine özleşmesi için yaklaşık olarak 2-3 dakika kadar karıştırılır. Kek yapımının en önemli püf noktası tüm malzemelerin iyice karıştırılmasıdır. Daha sonra içerisine ceviz, hurma ve incir ilave edilir. Kullanılan meyvelerin parçalanmaması için bu aşamadan sonra mikser kullanımı bırakılmalıdır. Bunun yerine kek hamuru ıspatula ile karıştırılabilir.

Tahinli pekmezli kek için kullanılacak olan kalıbın her tarafı margarin ile iyice yağlanır ve etrafına bolca susam serpilir. Hazırlanan kek hamuru kalıba dökülür ve kalıp elle sallanarak hamurun her tarafa eşit şekilde dağıtılması sağlanır. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırının orta katında yaklaşık 35-40 dakika kadar pişirilir. Kekin güzel kabarması için fırının kapağı ilk 10-15 dakika kesinlikle açılmamalıdır. Aksi takdirde ani ısı değişimi kekin sönmesine neden olacaktır. İlerleyen dakikalarda kekin üzerine ince bir bıçak ya da kürdan batırarak kekin pişip pişmediği kontrol edilebilir. Kek piştiyse kürdan kuru olarak çıkacaktır. Bu püf noktası kekin pişme süresinde oldukça büyük bir avantaj sağlar. Kek piştikten sonra fırından çıkarılır ve içini çekmesi için bir müddet oda sıcaklığında bekletilir. Daha sonra kek kalıbı servis tabağına ters çevrilerek üzerine ıslak bez konulur. Kalıba susam serpildiği için kekin parçalanmadan kalıptan çıkması için önemli bir püf noktasıdır. Tahinli pekmezli kek istenilen şekillerde dilimlenerek servis tabağına alınır. Yanında çay ya da sütlü kahve ile sıcak olarak sunum yapılır.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tahin Helvasının Faydaları?

Tahin Helvasının Faydaları?

Tahin Helvası Nasıl Yapılır?

Tahin Helvası Nasıl Yapılır?

Haber Bülteni

Güncel

Tahin Azerice Nedir?

Tahin Azerice Nedir?

Güncel

Tahin Helvalı Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Tahin Helvalı Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tahinli Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Tahinli Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Tahin Pekmez Kaç Kalori?

Tahin Pekmez Kaç Kalori?

Tahinli Pekmezli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Tahinli Pekmezli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Konya Tahin Tarifi ve Malzemeleri

Konya Tahin Tarifi ve Malzemeleri

Ballı Tahin Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Ballı Tahin Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Tahin Pekmez Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Tahin Pekmez Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Tahinli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Tahinli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Tahin Kaç Kalori?

Tahin Kaç Kalori?

Organik Tahin Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Organik Tahin Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Tahinli Baklava Tarifi ve Malzemeleri

Tahinli Baklava Tarifi ve Malzemeleri

Tahin Nasıl Yapılır?

Tahin Nasıl Yapılır?

Tahin Mideye İyi Gelir mi?

Tahin Mideye İyi Gelir mi?

Tahin Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Tahin Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Fırında Tahin Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tahin Tarifi ve Malzemeleri

Tahin Besin Değerleri?

Tahin Besin Değerleri?

Tahinli Açma Tarifi ve Malzemeleri

Tahinli Açma Tarifi ve Malzemeleri