Tahin Nasıl Yapılır?
21 Temmuz 2024

Tahin Nasıl Yapılır?


Severek tüketilen tahin, susamdan yapılmaktadır. Susam ezilerek tahin haline getirilir. İlk olarak susamlar tuz havuzlarına yatırılır ve kabuklarının dibe çökmesi sağlanır. Susamın taneleri suyun üstüne çıkar.

Tuzlu suyun içinde yaklaşık 8-10 saat bekletilen susamlar daha sonra kurutma ve ezme işleminden geçirilerek tahin haline getirilir. Tahin oldukça besleyici ve acıkmayı geciktirici etkiye sahiptir. Daha çok kış geldiğinde tahinle uygun oranda karıştırılarak tüketilir. Antioksidan ve vitaminlerle vücudun dinç kalmasını sağlar, soğuğa karşı koruyucu etki yapar. Kalsiyum ve demir içeriği de fazladır. Bunun yanında E vitamini içeriğiyle kalp hastalıklarından korur, hücrelerin bozulmasına engel olur. Metabolizmanın hızlanması için de tahin tüketilir. Tahini enerji verici etkisiyle, hastalıklardan koruyucu etkisiyle uzmanlar bile önermektedir. Kahvaltılarda, tatlı yapımında, kek, kurabiye yapımında, helva yapımında vazgeçilmez bir besindir. Her mutfakta tüketilen bir yiyecek olarak yerini alır. Tahini hazır almak yerine evde yapmayı da deneyebilirsiniz. Yapımının kolay olduğunu gördüğünüzde, hazır olanlar yerine yapmayı deneyeceğinizi tahmin ediyoruz. Dilerseniz birlikte tahin nasıl yapılır öğrenmeye çalışalım. Hepinize kolay gelsin.

Tahin Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
  • 1 su bardağı susam
  • Yarım su bardağı sıvı yağ


İlk olarak susamları kavurmalısınız. Kavrulan susamlar soğuduktan sonra mutfak robotunda çekin. Ardından susamlara sıvı yağı azar azar ilave ederek, mutfak robotunda çekmeye devam edin. Tahin kıvamını yakalayıncaya kadar buna devam edin. Verdiğimiz yağın ölçüsüyle boza kıvamında tahin elde edersiniz. Siz istediğiniz kıvama göre içine biraz daha yağ ekleyebilirsiniz.

Tahin yapımında kullanılan sıvı yağ olarak zeytinyağı, fındık yağı, susam yağı, mısır özü yağı veya ayçiçek yağı tercih edebilirsiniz. Ancak sağlıklı olması açısından zeytinyağını kullanmanızı öneririz. Susamları kavururken de dikkat etmelisiniz. Eğer çok kavrulursa, susamda yanık bir tat oluşacaktır. Dolayısıyla tahin de bundan nasibini alır. Bazı tariflerde susam kavrulmadan da tahin yapılıyor. Fakat susamı kavurduğunuzda yapacağınız tahin daha lezzetli olur.

Evde tahin yaptığınızda bunu buzdolabında 10 gün kadar saklayabilirsiniz. Çünkü içeriğinde hazır tahinler gibi koruyucu maddeler yoktur. Ancak tahin böyle yapıldığında, doğal oluyor. Sadece dayanıklılığı azalıyor. Bu yüzden hızla tüketeceğiniz miktarda yapmalısınız. Beklerse tadında acılaşma oluşur. Her kullanımda tahini karıştırarak tüketmenizi tavsiye ederiz. Verdiğimiz ölçülerden ortalama 1 su bardağı tahin elde edersiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fırında Tahin Pekmez Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tahin Pekmez Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Tahin Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Tahin Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Tahin Pekmez Kaç Kalori?

Tahin Pekmez Kaç Kalori?

Tahin Helvası Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Tahin Helvası Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Tahinli Açma Tarifi ve Malzemeleri

Tahinli Açma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tahin Pekmezin Faydaları Nelerdir?

Tahin Pekmezin Faydaları Nelerdir?

Güncel

Tahin Pekmez Kilo Aldırır mı?

Tahin Pekmez Kilo Aldırır mı?

Güncel

Tahinli Katmer Tarifi ve Malzemeleri

Tahinli Katmer Tarifi ve Malzemeleri